Miejsce to oferuje wiele ciekawych lekcji poglądowych dla zwiedzających. Niejeden z nas tam był i widział, jak żyli niegdyś nasi przodkowie. A nie było to łatwe życie, bo toczyło się bez bardzo wielu udogodnień znanych nam dziś.
Jednak poznając egzystencję ludzi sprzed stu lat uświadamiamy sobie, jak bardzo Ziemia w obecnych czasach potrzebuje naszej pomocy. Z tego powodu w skansenie chorzowskim nasi mali turyści na ścieżce „Dary natury” dowiedzieli się o sposobach prowadzenia ekologicznego trybu życia i promowaniu postawy „Zero waste”, czyli o produkcji jak najmniejszej ilości śmieci poprzez niższą konsumpcję oraz przetwarzanie śmieci- recykling i nadanie im „drugiego życia” (ponowne wykorzystanie).
Uczniowie klas 2a i 2b podczas spaceru z przewodnikiem zobaczyli, jak dawniej budowano domy i jakie potrawy przygotowywano na wsi. Zobaczyli m.in. czym różnią się między sobą zboża, jakie warzywa można wyhodować na polu, a jakie w ogrodzie. Podczas wizyty w sadzie rozpoznawali drzewa owocowe i dowiedzieli się, jakie przetwory- zwłaszcza tradycyjne- mogą być najzdrowszym przysmakiem na naszym stole.
Byli również w chałupie zielarki, gdzie przewodnik bardzo ciekawie opowiadał o śląskich demonach i wierzeniach magicznych, niezwykłych historiach.
Natomiast w zagrodzie ze zwierzętami mogli poznać żywe okazy gatunków hodowlanych, jak owce, kozy, a także konie- Barcelonę i Pirata. Drugoklasiści dowiedzieli się również o korzyściach płynących z hodowli zwierząt.
Przewodnik wiele razy podkreślał, jak ważna jest ekologia w naszym życiu i wszystkie dzieci energicznie się z nim zgadzały.
To była bardzo ciekawa i pouczająca wycieczka.